Yrttilääkintä ja lääkkeistä toipuminen

Tämä on henkilökohtainen blogi, joka on luotu viihteellisiin tarkoituksiin. Informaatiota tulee käsitellä omalla vastuullaan ja sitä ei ole tarkoitettu diagnosoimaan ketään eikä mitään. Blogin sisällöntuottaja ei ole millään tavalla vastuussa tarjolla olevan informaation väärinkäytöstä eikä suorista tai epäsuorista vahingoista, jotka johtuvat tällä sivustolla olevasta informaatiosta. Kaikki omaa terveyttä koskevat päätökset tulee tehdä omalla vastuulla. 




"Mitä voin ottaa unettomuuteen? Entä ahdistukseen? Mikä auttaisi nyt masennukseen?" Nämä kysymykset ovat varmasti tuttuja kaikille, jotka ovat käyneet tai käyvät juuri nyt läpi psykiatristen lääkkeiden alasajoa. Mieli etsii epätoivoisesti helpotusta rajuihin olotiloihin. Näitä kysymyksiä näkee myös päivittäin vertaistukisivustoilla ympäri maailman. Totuus on, ettei näihin ole yksinkertaista vastausta.

Me olemme ratkaisukeskeisiä eläimiä ja yhä enemmän luotamme ulkopuoliseen tietoon intuition sijaan. Selviytymisemme kannalta on ollut tärkeää, että vältämme kipua ja kärsimystä viimeiseen asti. Mikäli kehomme ei reagoisi ulkoiseen ja sisäiseen stressiin, emme selviäisi hengissä. Ongelman ilmetessä aivomme yrittävät kuumeisesti etsiä vastauksia jo pitkään, ennen kuin olemme edes tietoisia, mitä todella tapahtuu. Tämä on johtanut siihen, että ympärillämme on jatkuvasti tarjolla pikaisia ratkaisuja pitkäaikaisiin ongelmiin. Jos närästää - ota rennietä. Jos särkee - ota buranaa. Jos ahdistaa - ota lääkettä. Harva pysähtyy kysymään, miksi närästää, särkee ja ahdistaa ja että miten ottamani aineet ja lääkkeet oikein kehooni vaikuttavat.

Kun ihminen joutuu ensi kerran kohtaamaan mielialalääkevieroituksen karmeuden, ei hän edes välttämättä ymmärrä oireiden johtuvan lääkkeistä ja niiden lopettamisesta. Usein viesti on se, että lääkkeen lopettamisen jälkeen tulleet oireet ovat vain alkuperäisen sairauden uusiutumista. Yleinen kokemus kuitenkin on, että oireet ovat hyvin uusia ja omituisia. Ne ovat fyysisiä ja kemiallisia luonteeltaan ja niihin ei usein auta oikeastaan juuri mikään. Mielialalääkkeet ja niiden aiheuttama epätasapaino altistaa meidät epäinhimillisen pitkäaikaiselle kärsimykselle. On hyvin luonnollista, ettei kukaan halua kärsiä tällä tavalla ja opitun tavan mukaisesti haemme näihinkin pikaista ratkaisua.

Kun kärsimys käy liian ylivoimaiseksi, on vaistonmukaista tarttua seuraavaan apukeinoon: luonnonlääkintään. Jos tarkoitus on päästä eroon synteettisistä lääkkeistä, niin ehkä ratkaisu löytyykin luonnosta? Ehkä se auttaa siinä, missä synteettinen lääke ei onnistunut. En saa unta - valeriaanaa? Minua ahdistaa - kamomillaa? Masentaa - mäkikuismaa? Siinä, missä normaalitilanteessa nämä luontaislääkkeet olisivat varmasti paikallaan, ongelmaksi muodostuu se, ettei kukaan täysin tiedä, miten mielialalääkkeet ovat kehomme toimintoja muuttaneet. Tiedetään, että ne muokkaavat neurofysiologiaamme ja biokemiaamme voimakkaasti, mutta pitkäaikaisia vaikutuksia ei ole tutkittu vielä tarpeeksi. On esitetty teorioita GABA-reseptorien alas-ajosta sekä muiden välittäjäaineiden toiminnan häiriöistä. Oireiden kirjosta käy kuitenkin selväksi, että vaikutukset ovat hyvin laaja-alaisia. Henkisiä ja fyysisiä oireita ilmaantuu päästä varpaisiin. Jos on mahdollista saada epileptisiä kohtauksia rauhoittavan lääkkeen liian nopean lopetuksen jälkeen, ilman, että on koskaan sairastanut epilepsiaa, kertoo se näiden vaikutusten monimutkaisuudesta ja vakavuudesta.

”Se, mikä on auttanut jotakuta, ei välttämättä auta muita. Aineet, jotka yleensä käyttäytyvät tietyllä tavalla, saatavatkin yhtäkkiä aiheuttaa vastakkaisia reaktioita ja yliherkkyyksiä.”

Miksi luontaislääkkeet ja yrttiterapia eivät sitten välttämättä toimi vieroituksen aikana ja heti lääkkeen lopetuksen jälkeen? Jos emme vielä täysin ymmärrä, mitä kehossamme tapahtuu, ei sillon voida myöskään tietää, lisäävätkö muuten yleensä turvalliset ja hyvin siedetyt luontaislääkkeet ja yrtit epätasapainoa. Olemme astuneet kartoittamattomalle maaperälle. Jos esimerkiksi GABA-reseptorit ovat alas-ajettuna ja otetaan gabaenergistä yrttiä (esimerkiksi kamomillaa), voidaan aiheuttaa paradoksaalinen reaktio ja lisätä oireenkuvaa. Ainoa tunnetusti yhteisvaikutuksia aiheuttava yrtti on mäkikuisma. Tutkimus muiden yrttien ja aineiden käytöstä vieroituksen aikana on vielä alkutekijöissään tai vaikutusmekanismeja ei ole voitu todentaa, sillä ne ovat olleet niin arvaamattomia. Alan pioneerien, kuten Dr. Heather Ashtonin mukaan, ei voida sanoa minkään tietyn aineen parantavan vieroitusoireita. He myös painottavat jokaisen ihmisen olevan tässä asiassa hyvin yksilöllinen. Se, mikä on auttanut jotakuta, ei välttämättä auta muita. Aineet, jotka yleensä käyttäytyvät tietyllä tavalla, saattavat yhtäkkiä aiheuttaa vastakkaisia reaktioita ja yliherkkyyksiä. Ohjenuorana on esitetty, että kannattaa kuunnella omaa kehoaan ja kokeilla varovasti, yksi yrtti kerrallaan. Jos oireenkuva ei muutu, tai se paranee, niin hyvä niin. Mikäli oireet pahenevat, tiedät kehosi tarvitsevan nyt muuta hoivaa. On varmasti fiksua ainakin ennen yrtin tai luontaislääkkeen kokeilemista tutustua siihen hieman tarkemmin ja tutkia, vaikuttaako se välittäjäaineiden toimintaan. On viisasta alkaa kuunnella omaa kehoaan ja sen signaaleja.

Sen me tiedämme, että kehomme tekee päivin ja öin töitä saavuttaakseen jälleen tasapainon. Mielialalääkkeistä toipumisessa on kyse pitkäaikaisesta ja usein henkisesti aika kivuliaasta paranemistyöstä, jossa aivot kunnostavat itseään ja palauttelevat toimintojaan pienin askelin. Reseptorit korjaantuvat ja uusia hermopäätteitä ja yhteyksiä kasvaa. Oireet muuttuvat toipumisen myötä lähes päivittäin ja tämä usein kertoo syvemmästä parantumisesta, jossa meidän on vain hetkellisesti siedettävä pahaa oloa saavuttaaksemme jälleen optimaalisen terveyden. Ja tässä prosessissa ainoat todelliset vaikuttajat ovat aika, lepo ja ravinto. Kehossamme on todella upea paranemismekanismi, johon myös kasvilääkintä perustuu. Vaihtoehtoisten hoitomuotojen kauneus piilee siinä, että ne antavat keholle tarvittavat rakennusaineet, viestit ja työkalut itsensä parantamiseen. Siinä missä synteettinen lääke muokkaa suoraan jotakin kehon toimintoa tuodakseen pikaisen helpotuksen, luontaislääke ja -hoidot kannustavat kehoa itse parantamaan itsensä. Yrteissä on hoitavien ominaisuuksien lisäksi myös mineraaleja, vitamiineja ja muita kehoa ravitsevia aineita. Ne toimivat niinkuin pohjamulta, josta siemen saa ravintoaineet ja voiman kasvaa ja kukoistaa. Lisäksi ne kulkevat henkisenä ystävänä matkalla, jossa luomme syvempää yhteyttä luontoon. Ne eivät ole vain lääkkeitä, vaan pitkäaikaisia kumppaneita elon tiellä. Tämä yhteys oli omalla kohdallani kasvamassa ja kukoistamassa ennen synteettisten lääkkeiden aiheuttamaa vauriota, mutta nyt se on hetkellisesti tauolla. Uskon, että se palaa entistä voimakkaampana ja syvempänä tämän kokemuksen myötä. Kokemuksen, jossa olen ymmärtänyt kehoni tarvitsevan aikaa, syvää ravitsemusta ja hoivaa. Siinä vaiheessa, kun hermostoni ja aivoni ovat jälleen saavuttaneet tasapainon ja korjanneet mielialalääkkeiden aiheuttaman vaurion, palaan pienin askelin yrttien maailmaan kokeillen yksi kerrallaan, lempeästi ja kuunnellen. Jos jokin yrtti on vaurioituneelle keholleni vielä liian voimallinen, voin ottaa muutaman askeleen taaksepäin ja kokeilla myöhemmin uudelleen.

”Sen sijaan, että ajattelisimme yrteistä ja luontaislääkkeistä samalla tavalla kuin lääkkeistä, joista yritämme päästä eroon, ajattelemmekin niitä pidempiaikaisempina oppaina, ystävinä ja kumppaneina, jotka ohjaavat meitä lempeästi eteenpäin kohti itsenäisempää elämää.”


 



Mitä lääkkeistä toipuminen ja yrtit voivat sitten opettaa meille? Ne voivat opettaa syvällisempää itsensä kuuntelemista, kehotietoisuutta, kärsivällisyyttä ja kiireettömyyttä. Ne voivat opettaa meitä olemaan armollisempia itseämme kohtaan ja välttämään pikaratkaisujen hakemista. Todellinen hyvinvointi piilee pidempiaikaisessa työskentelyssä ravinnon, kehon ja mielen kanssa. Se voi ohjata meitä polulle, jossa tunnemme oman kehomme paremmin, kuin koskaan ja osaamme navigoida elämän polulla hieman taidokkaammin. Ymmärrämme, että paras lääke on aika ja että olemme pohjimmiltamme tarpeeksi vahvoja kohdataksemme mitä tahansa ilman pillereitä - olivat ne sitten synteettisiä tai luonnollisia.

Sen sijaan, että ajattelisimme yrteistä ja luontaislääkkeistä samalla tavalla kuin lääkkeistä, joista yritämme päästä eroon, ajattelemmekin niitä pidempiaikaisempina oppaina, ystävinä ja kumppaneina, jotka ohjaavat meitä lempeästi eteenpäin kohti itsenäisempää elämää. Onko sinulla kärsivällisyyttä antaa ajan korjata ja kehon hoitaa se, minkä lääke tilapäisesti rikkoi? Onko sinulla kärsivällisyyttä kuunnella kehosi viestejä, vaikka ne ovatkin hetkellisesti hieman liioiteltuja ja löytää henkisiä keinoja ja välineitä uusien lääkkeiden sijaan? Onko sinulla aikaa tutustua käyttämiisi yrtteihin ja luontaislääkkeisiin, muodostaa niihin syvempi suhde ja kuunnella, mitä niillä on tarjottavana? Tämä voi parhaimmillaan toimia tilaisuutena kokonaisvaltaisempaan muutokseen elämässäsi - jossa löydät sisältäsi valtavat henkiset voimavarat, paranemisen taidon ja syvemmän suhteen ympäristöösi.

 
Lähteet:
Piippo, S. Suomen Luonnon lääkekasvit 2018, Helsinki: Tammi Professor Ashton, C.H. The Ashton Manual, Institute of Neuroscience 1999-2013
Frederick, V.B. Recovery and Renewal: Your Essential Guide to Overcoming Dependency and Withdrawal from Sleeping Pills, Other 'benzo' Tranquillisers and Antidepressants,

Kommentit

Suositut tekstit