Mitä on mielenterveyden hoitaminen yrteillä?

  


Teksti Jon Keyes (blogin kirjoittajan käännös suomeksi)

Mielenterveyden hoitaminen yrteillä tarkoittaa työskentelyä villiyrttien ja muiden kasvien kanssa, tarkoituksena edistää hyvinvointia, kehittää syvempää ymmärrystä epätasapainosta sekä vähentää henkistä kärsimystä. Työssäni yhdistän usein yrttiterapiaa sekä perinteistä terapiaa auttaakseni ihmisiä vahvistumaan sekä voimaan paremmin. Olen nähnyt yrttien parantavan mielenterveyttä ja myöskin tuovan syvempiä oivalluksia, jotka ovat auttaneet ihmisiä työskentelemään vaikeimpien henkisten solmujen läpi. Kasvit eivät työskentele vain fyysisellä tasolla, vaan ne voivat muokata ihmistä myös henkisellä tasolla.

Useille meistä on tuttua, miten tietyt yrtit voivat hoitaa tiettyjä mielen oireita. Monet puhuvat, kuinka mäkikuisma auttaa masennukseen tai unettomuuteen. Työssäni lähestyn yrttejä kuitenkin hieman eri näkökulmasta. Sen sijaan, että käyttäisin vain yhtä yrttiä tai reseptiä yhteen vaivaan, toivon voivani kannustaa ihmisiä ajattelemaan asiaa hieman laajemmasta näkökulmasta. Kun ajattelen yrttejä, en ajattele vain luontaistuotekaupasta löydettäviä yrttivalmisteita, vaan kaikkia kasveja. Ruoka, jota päivittäin syömme, koostuu suurimmaksi osaksi kasveista tai eläimistä, jotka syövät kasveja. Talomme kehikot on tehty puusta. Pidämme kasveista huolta kotonamme ja puutarhoissamme. Kävelemme puistoissa ja metsissä ja kohtaamme kasveja joka paikassa, johon menemme - jopa jalkakäytävien raoissa pilkistää rikkaruohoja. Kasvit eivät ole vain lääkettä; ne tarjoavat hapen jota hengitämme, kodit joissa elämme ja ruoan jota syömme joka päivä. Syvemmin ajateltuna, kasvien valtakunta tarjoaa meille perustan selviytymiselle, kasvulle sekä hyvinvoinnille.

Toiveeni onkin muuttaa ihmisten näkemystä siitä, mitä todella tarkoittaa "käyttää yrttejä". Sen sijaan, että näkisimme ne jälleen yhtenä aineena, jota otetaan saadaksemme paremman olon, ne olisivatkin potentiaalisia kumppaneita toipumisen tiellämme.

Kun hoidamme mielenterveyttämme yrteillä, on tärkeää pitää se mielessä ja nähdä kaikki kasvit potentiaalisina parantajina. Meillä on tapana ajatella yrttiterapiaa prosessina, jossa nielemme yrtin saavuttaaksemme paranemisen. Oikeastaan ajattelemme yrteistä hyvin samalla tavalla kuin synteettisistä pillereistä - lääkkeenä jota ottaa nähdäkseen nopeita tuloksia. Emme usein kiinnitä huomiota yrttiin ja sen ulkomuotoon, tuoksuun tai tekstuuriin.

Toiveeni onkin muuttaa ihmisten näkemystä siitä, mitä todella tarkoittaa "käyttää yrttejä". Sen sijaan, että näkisimme ne jälleen yhtenä aineena, jota otetaan saadaksemme paremman olon, ne olisivatkin potentiaalisia kumppaneita toipumisen tiellämme. Tämä tarkoittaa prosessia, jossa tutustumme käyttämiimme yrtteihin lähemmin. Kasvatamme niitä, keräämme niitä luonnosta, käsittelemme kuivatut yrtit omin käsimme, haistamme niiden tuoksun puutarhassamme tai teessämme, näemme niiden kauneuden luonnossa ja kunnioitamme sitä, mitä niiltä saamme olemalla kiitollisia. Nämä ovat kaikki tapoja kehittää ystävyyttään kasvien kanssa. Tässä ystävyydessä piilee suuri mahdollisuus muutokseen sekä meitä rajoittavien ja sairautta aiheuttavien lukkojen murtumiseen. Mikäli koet masennusta, unettomuutta, ahdistusta, hämmennystä tai äärimmäisiä henkisiä oireita, tästä ystävyydestä tulee paranemisesi perusta. Nämä ystävyydet auttavat sinua palaamaan kotiin ja lopulta niistä tulee tärkeämpiä kuin pelkästään kemiallisesta reaktiosta, jota yrtit ehkä aiheuttavat kehossasi. Tämä prosessi on tärkämpi kuin tulokset.





Olemme hyvin tuloslähtöisiä modernissa yhteiskunnassa. Haluamme, että kipu menee pois. Haluamme, että väsymys häviää. Haluamme sairauden ja kärsimyksen helpottavan. Nyt heti. Olemme valmiita ottamaan valtavia määriä kipua lievittäviä, stimuloivia sekä allopaattisia lääkkeitä helpottaaksemme oireita ja nähdäksemme tuloksia - tänään. Ja vaikka nämä lääkkeet ovat usein todella tehokkaita ja tuovat miltein välittömästi tuloksia, kärsimme yhä enemmän kasvavista jälkiseuraamuksista kulkiessamme tätä polkua. Kaikilla lääkkeillä on väistämättä sivuvaikutuksia. Ja tämä pitää varsinkin psykiatristen lääkkeiden kohdalla paikkansa.

Rauhoittava bentsodiatsepiini, kuten opamox tai xanor, tekee hitonmoisen työn rauhoittaakseen ihmisen heti. Kun syöt sellaisen, tuntuu kuin olisit juonut muutaman oluen. Kaikki paniikki ja ahdistus vain sulaa pois. Mutta lääkkeen vaikutus hiipuu pikkuhiljaa ja pian nuo epämukavat tunteet taas palaavat. Sitten otamme lääkkeen uudestaan ja pian keho jo tottuu lääkkeeseen. Tai mikä pahempaa - tarvitsee sitä. Ja pian jos et ota lääkettä, kehosi alkaa kapinoimaan. Ensin sinulle tulee hieman tukala olo ja pian jo painajaismaisen kamala.

Meidän halumme nähdä välittömiä tuloksia on luonut yhteiskunnan, joka on riippuvainen pillereistä, kontrolloidakseen henkistä stressiä.

Lääkkeen ottaminen on uudelleenjärjestänyt neurokemiasi riippuvaiseksi tästä lääkkeestä, joka kohdentuu GABA-reseptoriesi toimintaan ja sitä kautta rauhoittaa kehon. Ilman lääkettä, hermostosi menee shokkiin. Se ei pysty enää luonnollisesti tuottamaan rauhoittavia välittäjäaineita, jotka auttavat kehon rentoutumisessa. Lyhykäisyydessään selvitäkseen, keho on nyt riippuvainen näistä synteettisistä aineista ja ilman niitä, elämästä tulee todella sietämätöntä. Meidän halumme nähdä välittömiä tuloksia on luonut yhteiskunnan, joka on riippuvainen pillereistä, kontrolloidakseen henkistä stressiä. Juuri nyt, 20% amerikkalaisista ottaa mielialalääkkeitä hoitaakseen mielenterveyttään. Ennen 60-lukua, ajatus päivittäisten lääkkeiden ottamisesta mielialaan oli lähes ennenkuulumatonta. Maailmastamme on kuitenkin tullut vauhdin, tehokkuuden ja tulosten maailma. Psykiatriset lääkkeet sopivat hyvin tähän kulttuuriin, jossa ei ole aikaa hidastaa nähdäkseen, mikä on vialla ja ottaakseen aikaa muutoksen tekemiseen, syventymiseen tai oman sydämensä kuuntelemiseen.

Yrtit tarjoavat hyvin erilaisen lähestymistavan kärsimykseen. Ne muodostuvat useasta eri ainesosasta, joilla on paljon monimutkaisempi vaikutus kehoon. Lukuunottamatta muutamaa hyvin spesifiä tapausta, niillä on tapana toimia paljon lempeämmin kuin lääkkeillä ja eivät useinkaan tuota ylivoimaisen voimakkaita vaikutuksia. Ja jälleen, lukuunottamatta muutamaa yrttiä, niillä on huomattavasti vähemmän sivuvaikutuksia ja ne voidaan lopettaa helpommin kesken, jos niiden käyttö ei tunnu hyvältä. Lisäksi ne ovat hyvin ravinteikkaita. Ne ovat täynnä vitamiineja, mineraaleja ja spesifejä ainesosia, jotka vahvistavat ja edistävät terveyttä ja hyvinvointia. Tämä on hyvin erilainen lähestymistapa mielenterveyteen, kuin lääkehoidossa. Siinä missä psykiatrisilla lääkkeillä on tapana aiheuttaa nopea muutos tietoisuudessa muokkaamalla neurologisia kanaviamme, yrteillä on tapana tarjota kehollemme ravinteita ja vahvistaa omaa sisintä paranemiskykyämme ja voimaamme käsitellä traumaa ja stressiä.

Kehon ravitseminen yrteillä on hidas prosessi. Kun ihminen kokee olevansa hyvin masentunut ja stressaantunut, on siihen monesti useita eri syitä. Me elämme maailmassa, joka on enenevässä määrin stressaava. Stressi vaikuttaa kykyymme pärjätä ja voi johtaa kasvavaan henkiseen kärsimykseen. Henkiseen hyvinvointiin vaikuttavat huonot perhesuhteet, epäterveellinen ruokavalio, häiriintynyt unisykli, ylityö, köyhyys ja epäsuotuisa elinympäristö. Piilevät traumat lapsuudesta tai pahoinpitelystä voivat myös vaikuttaa hyvin perustavanlaatuisesti ihmisen kykyyn kokea onnea ja elämäniloa. Näiden traumojen käsitteleminen sekä elintapojen muuttaminen vievät aikaa ja vaativat tietoista panostusta. Henkiseen hyvinvointiin ei ole oikotietä.

Yrtit toimivat hyvänä lisänä tällä hyvinvoinnin polulla. Ne eivät vain ravitse kestävyyttä, mutta tarjoavat myös syvemmän ja sitä kautta myös terveellisemmän näkökulman hitaampaan elämään. Istu korkean seetripuun alla. Kasvata rosmariinia ikkunalaudallasi. Tuoksuta laventelia ja ihastele sen kauneutta. Juo lämmin kupillinen lehmusteetä. Lisää tippa ruusuöljyä kylpyveteesi. Sytytä pieni salviaoksa. Kaikki nämä ovat tapoja muistaa, miten liikkua hitaammin ja kauniimmin luoden yhteyttä ja harmoniaa ympärilleen. Hidastamalla, voimme myös hetken mietiskellä, mitkä elämämme osa-alueet ovat mahdollisesti epätasapainossa ja mitä muutoksia ne vaativat. Emme enää yritäkään vaimentaa niitä asioita. Käymme niiden kanssa keskustelua ja luomme niihin suhteen yrttien ja sydämemme kautta. Kuuntelemme tarkemmin. Saamme selville, mikä ei ole mennyt niin kuin olisimme toivoneet ja löydämme ratkaisuja ja uusia polkuja.

"Jon Keyes on ammatiltaan terapeutti ja työskentelee yksityisellä Heartside Healing praktiikalla, Oregonissa. Jon on myös työskennellyt osa-aikaisena psykiatrisella osastolla. Jon on kiinnostunut kartoittamaan vaihtoehtoisia ja kokonaisvaltaisia tapoja auttaa ihmisiä, jotka kärsivät henkisestä stressistä ja kriisistä."
 
Löydät alkuperäisen tekstin täältä: https://beyondmeds.com/2014/10/29/mental-health-herbalism/

Kommentit

Suositut tekstit